“De eerste stap naar een ‘nieuw’ leven op NZ”

Dutch people have very familiar experiences of New Zealand

Dutch people have very familiar experiences of New Zealand

Hallo! Welcome to our readers from Nederland.

The following discussion thread was taken from a Dutch language forum. The problems migrants encounter in New Zealand and the opinions they hold are the same the world over.

This thread shows that regardless of the country they’re from, or the languages they speak, or the nationality of their partners, emigrants from all over the world have very similar problems with New Zealand.

If you do not speak Dutch please use Google Translate to read the following

“De eerste stap naar een ‘nieuw’ leven op NZ, stefan

Hallo wij zijn een jong getrouwd koppel (34j) uit de Belgische kempen. Door de aanhoudende terroristische dreigingen voelen we ons niet meer veilig hier.Vooral voor de kinden ( 2 zoontjes van 7 en 9j) die een veilige toekomst verdienen spreken we over verhuizen naar het verre nieuw zeeland.

Waarom nieuw zeeland? Als ik de foto’s bekijk, verhalen hoor van kameraden die er geweest zijn spreekt dit land ons voledig aan, ook de rustige levenstijl waar geld niet het belangrijkste is spreekt ons aan.
Toch zijn er twijfels, ik laat mijn verleden, familie en vrienden achter wat uiteraard pijn gaat doen. Ook qua werkzekerheid ben ik een beetje ongerust, ik heb totaal geen 2 linker handen maar mijn diploma is nu niet zo sterk…

Maar we zullen zien waar een wil is is een weg. Vandaag een visum aanvraag gedaan dus nu afwachten 🙂

Stefan

Hoi Stefan,

Franse geheime dienst, ja de Franse, heeft ooit terroritische aanslag in haven Auckland gepleegd op Rainbow warrior, dus als dat de reden voor je vertrek is, vindt ik dat een matige reden want dat kan overal voorkomen.
Grote stap in jullie leven die niet altijd eenvoudig zal zijn maar wel te doen is.
Maar als jullie beiden serieus zijn en echt naar NZ willen en beiden dat heel graag willen is dit zekers mogelijk. Als je wilt werken valt er altijd werk te vinden.
Maar zouden jullie dan niet eerst een rondreis willen maken bv zodat je het land leer kent kennen?
Welk soort visum heb je dan nu aangevraagd? Met een job-offer bv?

groet
henk

Beste Stefan,

Angst is een slechte raadgever en persoonlijk zou ik nooit een emigratie overwegen op basis van mooie plaatjes en juichverhalen van vrienden. Ik raad je echt aan om er zelf naartoe te gaan, zo lang mogelijk, en dan niet als toerist maar als potentiele inwoner. Mijn man is Nieuw-Zeelander en daarom gaan we er regelmatig voor langere tijd heen, maar zelf zou hij er nooit meer willen wonen.

Het Nieuw-Zeeland op de foto’s is echt anders dan in werkelijkheid. Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen op www.e2nz.org voor de andere kant van het verhaal. Ondanks de gechargeerde verhalen en negatieve insteek, zit er wel degelijk een grote kern van waarheid in. Maar goed, dat is mijn mening.

Succes met je beslissing.

Hoi Stefan,

Zoals in bovenstaande antwoorden zou ik id eerst eens op reis gaan in Nieuw-Zeeland voordat je er daadwerkelijk gaat wonen.
Ik heb zelf een jaar in Nieuw-Zeeland gewoond en gewerkt, zelf ook afkomstig uit de Kempen ( Nederland). Prachtige ervaring en nog vaak denk ik hier met plezier aan terug.
Zou jullie eerst aanraden om eens wat verhalen te lezen van Nederlanders en Vlamingen, die naar Nieuw-Zeeland geïmmigreerd zijn. Om vervolgens met hen contact te leggen zodat je een beetje de voor en tegens kunt afwegen.
Ik weet dat Nieuw-Zeeland op dit moment heel veel aanvragen binnen krijgt, doordat ik contact heb met iemand die bij de immigratie dienst werkt.
Het is nu zeker niet makkelijk om een visum te verkrijgen, ook hebben bepaalde beroepen voorrang, maar dat zul je vast al op verschillende websites gelezen hebben. Procedure is niet makkelijk en duurt lang….dus contact leggen met (recruiting) bureau kan ook optie zijn. Maar laat je vooral niet weerhouden om dit door te zetten.
Overigens vind ik het zoals in andere reacties, dat angst niet de hoofdmoot moet zijn, maar kan me het voorstellen. Nieuw-Zeeland is nu waarschijnlijk veiliger dan Europa maar overal is wel wat gaande. Ook in Nieuw-Zeeland mbt natuurgeweld.
In ieder geval heel veel succes groetjes Judith
ps Colums Henrico Prins zijn leuk om te lezen titel Illusie ( hoe Nieuw-Zeelanders mee je huis helpen verbouwen) en Vertrekkers ( stuk over immigratie aanvragen en wie er weer vertrekt)

Mijn echtgenoot is nu al bijna 3 maanden in Nieuw-Zeeland op zoek naar een ‘job offer’ zodat hij op grond daarvan een werk visa kan aanvragen voor een jaar. Wij hebben ervoor gekozen om het op deze manier te doen. Als hij de job offer binnen heeft gaat het hele gezin (3 kinderen) naar Nieuw-Zeeland. Het is ook goed om zo het land te leren kennen, voor en nadelen afwegen. Een tip, sociaal netwerk is heel belangrijk in NZ. Je kunt tientallen cv’s sturen en geen reactie krijgen. Veel succes…

Nieuw Zeeland heeft misschien geen terroristische dreiging, maar er liggen heel wat andere gevaren en ongemakken op de loer. Hoog zinloos geweldsgehalte, gangcultuur, spanningen tussen Maori en Europeanen, veel drugsgebruik, alcoholisme en drink driving, Kiwi’s zijn een gevaar op de weg, aardbevingen. Om maar een greep te doen. Ook is er een relatief lage levensstandaard: slecht gebouwde en koude huizen, dure eerste levensbehoeften en lage lonen.

Als je dat allemaal overleeft kun je er ook nog sterven van saaiheid en verveling, want na een paar jaar heb je alles wel gezien en gedaan. NZ is het meest geisoleerde land van de wereld, dus even terug naar Europa is er ook niet bij.

Hoi Ruud,

Als je een paar woorden in je verhaal weglaat (Maori and Kiwi), dan is het ineens ook van toepassing op een hele hoop landen in Europa.

Elk land heeft zijn eigen problemen. Het hangt er ook heel erg vanaf waar je woont, waar je werkt en waar je je vrije tijd besteedt.

Iedereen heeft andere behoeften en voorkeuren, dus het is niet correct om overal een waardeoordeel aan te hechten.

Wij wonen in een erg fijne wijk in Christchurch, in een goed, warm huis. Ik ga elke dag op mijn fiets naar het werk (geen files) en heb een prettige baan met flexibele werktijden.

Cheers – Geert

Alleen de grond schokt af en toe een beetje… of is dat niet meer zo?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maria, Kerikeri
uur
Beste Geert,

Op een forum is het niet ongebruikelijk om ergens een waarde-oordeel aan te geven 🙂

Ik wil eigenlijk duidelijk maken aan de topic opener dat Nieuw Zeeland geen paradijs is. Integendeel. Veel opgeleide Nieuw Zeelanders vertrekken naar het buitenland omdat ze geen passend en/of goed verdienend werk kunnen vinden. De kans om in NZ door een dronken malloot van de weg gereden te worden is groter dan te sterven door een terroristische aanslag in Europa.

Dat wil niet zeggen dat het leven hier helemaal ruk is natuurlijk. Het grootste voordeel (vind ik dan) is dat het in NZ zo dun bevolkt is. Maar er zijn ook momenten dat ik het hier eentonig en doodsaai vind.

Ik raad aan om eerst langere tijd rond te reizen, en niet alleen de toeristische plekken te bezoeken alvorens alles op te geven en te emigreren.

 

 

2 thoughts on ““De eerste stap naar een ‘nieuw’ leven op NZ”

  1. Australia has problems with kiwis as well, especially Queensland. Try reading Gold Coast Bulletin “kiwis hold secret the coast’s biggest crimes”.

  2. I am cognisant about the problems confronting the Netherlands such as high taxes, population density, and mass immigration of undesirables. However, I would much rather live in the Netherlands amongst people with high standard of education and character than amongst the bogans in New Zealand. If someone from the Netherlands is keen to leave Europe for good weather and a more relaxed atmosphere than I think they should consider Australia over New Zealand any day.

Comments are closed.